top of page
Man op bankje
hoofdpijn

Herkenning en behandeling van pijn 

Een online zorgcursus specifiek voor verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten. 

Leer hoe je om kunt gaan met zorgvragers met pijnklachten. Pijn is een subjectief begrip. Uit onderzoek blijkt dat er nog steeds zorgvragers zijn die onnodig pijn ervaren.  In deze cursus word je theoretische kennis opgefrist en je leert hoe je de zorgvrager het beste kunt ondersteunen in het omgaan met pijn. Je gaat leren hoe je het gesprek aan kunt gaan om de pijn uit te vragen. Ook krijg je kennis van de alternatieve interventies of medicamenteus. 

Dé cursus met gouden tips van de pijnexperts!

€69,- btw vrijgesteld

Het ondersteunen van zorgvragers in het herkennen en omgaan met pijn is een belangrijke taak van zorgprofessionals. In de zorgpraktijk komen nog steeds zorgvragers voor die onnodig pijn ervaren. Het is belangrijk om kennis te hebben van de begrippen chronische en acute pijn om pijn tijdig te herkennen en een behandeling op te starten. Het voorkomen van pijn is van essentieel belang in het verminderen van andere samenhangende gezondheidsproblemen zoals depressie, slaapproblemen, stress, beperkte activiteit enz. Neem contact op voor als je nog inhoudelijke vragen hebt over de cursus. 

Leerdoelen

  1. De cursist: is bekend met de begrippen chronische en acute pijn.

  2. De cursist: is in staat tijdig (dreigende) pijn te herkennen en weet welke meetinstrumenten daarvoor ingezet kunnen worden.

  3. De cursist: is in staat de juiste (evidence based) interventies te selecteren en toe te passen gericht op preventie van en zorg voor chronische en acute pijn.

  4. De cursist: weet een gelijkwaardige samenwerking met de zorgvrager te bewerkstelligen.

  5. De cursist: weet hoe mantelzorgers ingezet kunnen worden.


Niveau cursus
De cursus betreft een basiscursus omgaan met pijn wat betekent dat basiskennis omtrent dit onderwerp opgedaan wordt. Cursisten met een opleidingsniveau helpende niveau 2 en hoger zijn allen geschikt voor het volgen van deze cursus. De cursus sluit aan op alle zorgprofessionals: van onervaren tot ervaren.

Inhoud cursus

  • Welkom en opening

  • Theorie over chronische en acute pijn

  • Meten van pijn bij de zorgvragers

  • Inzetten van interventies – oefenen met casuïstiek

  • Evaluatie en afsluiting


Studiebelasting
De cursus betreft een ochtend- of middagprogramma met een duur van 2 uur. De studiebelasting is daarmee 2 uur. De cursus wordt aangeboden inclusief lesmateriaal wat beschikbaar wordt gesteld door de docent. De cursus zal op een interactieve wijze plaatsvinden, waardoor een beroep gedaan zal worden op de al aanwezige ervaring en praktijksituaties van de cursist.

Accreditatie en certificering
Deze cursus levert 2 punten op voor het kwaliteitsregister V&VN. Wanneer de cursus gevolgd is, kan de cursist 2 ODA punten toekennen in zijn/haar kwaliteitsregister.

Na afloop van de cursus ontvangt elke cursist binnen 3 werkdagen een digitaal certificaat van deelname. Een certificaat wordt toegekend wanneer de cursist 100% aanwezig was. Het certificaat is 2 jaar geldig. Als niet wordt voldaan aan de voorwaarden, kan de cursist geen certificaat in ontvangst nemen.

bottom of page