top of page

Balanceren kun je leren!

Ken je dat onwennige gevoel? Dat moment dat je net terug komt van een vakantie/verlof/time-out en je weer aan het werk mag? Het duurt vaak even voordat je weer in je oude vertrouwde rol terug bent, kan ik je vertellen.

Nu ik terug ben van zwangerschapsverlof, ben ik mijn werkzaamheden weer aan het oppakken. Gaat dit gemakkelijk? Hmm, soms wel, soms niet. Van te voren had ik niet bedacht, dat ik toch even aan deze nieuwe situatie moet wennen. Ik ben van nature ambitieus, werk graag hard en ben flexibel ingesteld. Nu merk ik dat mijn privé leven ook een belangrijke pijler voor mij is.


Maar hoe doe je dat nu: balans zien te vinden tussen werk en privé? Ik heb altijd gezegd: zorg eerst goed voor jezelf, voordat je voor anderen kunt zorgen.

Uit onderzoek blijkt dat de tekorten aan zorgprofessionals progressief toeneemt, wat nauw samen hangt met de balans tussen werk en privé [1]. Er is een hogere uitstroom dan instroom van zorgprofessionals. Het is natuurlijk niet realistisch dat we dit probleem in één keer en/of op individueel niveau kunnen oplossen. Maar, let wel: alle kleine beetjes helpen. Ook jij zou hier al wat aan kunnen doen! Een betere balans tussen werk en privé, kan zorgen voor meer werkplezier en daarmee zorgen we voor het behoud van jou als zorgprofessional!


Ik heb hier een opsomming voor je gemaakt, die je kan helpen bij het vinden van de juiste balans tussen werk en privé! Dé gouden tips:
  • Onderzoek of het mogelijk is binnen jouw werkomgeving om je eigen rooster in te delen en/of hier enige voorspelbaarheid is in te bouwen. Werk je al met zelfroosteren? Bekijk dan nog eens wat hierin je wensen zijn.

  • Bekijk de mogelijkheden van thuiswerken. Oké, persoonlijke zorg gaat zeer lastig thuis, maar waarom zou je het uitwerken van een zorgplan of het voorbereiden van een gesprek niet vanuit huis kunnen doen?

  • Bouw rustmomenten in. Loop een blokje om en haal een frisse neus, zo kan jij er weer tegen aan gedurende de dag.

  • Merk je dat je al enige tijd uitgeput bent of hier naar neigt? Maak je zorgen bespreekbaar! Ook al ligt er niet direct een oplossing voor je klaar, het is wel slim om je zorgen bespreekbaar te maken. Dit om te voorkomen dat je ver in een burn-out raakt en het nog moeilijker is om balans zien te vinden.

  • Ben je naast je werk ook mantelzorger? Bekijk binnen jouw werkomgeving of er ondersteuningsmiddelen zijn voor mantelzorgers.

  • Bekijk de mogelijkheden van duurzame inzetbaarheid. Veel werkgevers hebben hier een plan en/of middelen voor bedacht, om te zorgen voor goede werk en privé balans.

  • Weet wie je collega's zijn. In bepaalde omstandigheden is je netwerk soms belangrijker dan werk. Het is dan slim om te weten welke taken je collega's eventueel (tijdelijk) over kunnen nemen. Ook op deze manier kun je voor een (tijdelijk) probleem meer balans creëeren.


1. Averens, T., Van den Broeck, K., van de Veerdonk, W., & Franck, E. (2022). Voorspellers van uitstroom en behoud van zorgprofessionals op organisatie-en teamniveau: een literatuurstudie. Tijdschrift voor Geneeskunde, 4, 1-22. Geraadpleegd op 17 augustus, van https://tvgg.be/uploads/file/files/230301-22.130-drukproef-definitief.pdf

68 weergaven0 opmerkingen
bottom of page